Welkom bij de Zwaluwse Havenfeesten

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni 2018 vindt de 25-ste editie van de Zwaluwse Havenfeesten weer plaats. We gaan ook dit jaar weer terug naar het jaar 1900 compleet met straattheater, figuranten, en muziek.

Vooruitblik Havenfeesten Lage Zwaluwe

Laat je in 2 minuten bijpraten over de Havenfeesten 2018 in Lage Zwaluwe door Merijn van Bekhoven. Save de date voor deze 25ste editie!

Geplaatst door Zwaluwse Havenfeesten op zondag 26 november 2017

 

“Biesboschdorp Lage Zwaluwe rond 1900”

In de jaren ’90 zijn de eerste Havenfeesten in Lage Zwaluwe georganiseerd. Dit was direct een enorm succes met vele activiteiten en bezoekers uit de regio.

Ook dit jaar organiseren we weer havenfeesten, daarbij brengen we Lage Zwaluwe terug naar 1900!
We hopen velen te verwelkomen op zaterdagnieuwlandsdeijk-lijsjes 22 en zondag 23 april 2017 in ons prachtige dorp Lage Zwaluwe.

Hieronder volgt een impressie in welke sfeer het dorp Lage Zwaluwe zal teruggaan.

De mensen in Lage Zwaluwe leefden rond het jaar 1900 van alles wat het land, het water en de Biesbosch te bieden hadden. Denkt u aan riet, biezen, griendhout (hoepels), vlas (linnen en touw), veeteelt , landbouw, varen (Thor) en visserij. Er waren ook wat gebruiken, waaronder potje braaien (geplofte aardappeltjes) en poort uithangen (iets weghalen bij iemand en dat op een vreemde plaats wegzetten, zodat het wel gevonden wordt).

Stel dat het zondag 23 april 2017 is en dat je naar de havenfeesten gaat. Je belandt in 1900 omdat de boeren in kledij van toen, je toegang verschaffen. Of de strenge havenmeester. Onderweg zie je ouderwetse kraampjes met linnen tasjes, handdoeken, theedoeken, ouderwetse zepen, kaarsen en verzin het maar en loop je de veldwachter tegen het lijf die je vraagt wat je komt doen in die vreemde kleding of simpelweg omdat hij je niet kent. Ook kan je zomaar de burgemeester met zijn vrouw tegenkomen of word je onder de voet gelopen door een stelletje straatschoffies.  Verderop zit iemand op zijn accordeon te spelen en daar komt ineens een groep mensen aan, die terugkomen met een bos riet uit de Biesbosch, die bij de mandenmaker wordt afgeleverd. Hehe, gelukkig daar kan je koffiedrinken.

Dan gaat de tocht verder en kom je langs brocante, een kraampje met manden, kaarsen, touw en alles wat daarvan gemaakt kan worden. Er is een smid bezig en weer verderop kan je tekeningen, foto’s en platen van de Biesbosch kopen. En kaarten, ja ook met “groeten uit Lage Zwaluwe”.  Je kunt poffertjes eten en met een stoomschip een minitochtje maken. Met een roeiboot door de haven en met paard en wagen beurseen rondje rijden. Daar is het visserskoor, die lopen gewoon over de markt te zingen en daar komt de herder met zijn schapen zomaar over de markt heen. Er staat iemand paling te roken, kan je eten ook. En wat komt daar nu aan? Dat is de klas van de bewaarschool, lopen zomaar langs je heen, je moet ervoor opzij.  Ouderwetse hoge fietsen met voor zo’n heel groot wiel en achter een heel klein, fietsen om je heen, er staat ineens een dronken bedelaar tegen je te wauwelen. Trek in een broodje vis, dat kan, want de vissers zijn net binnen en hadden een aardige vangst.

Liever zelf “potje braaoien”? ook dat kan, maar eerst voor je frietje betalen. Opzij, opzij, daar komen kinderen met de hondenkar, ze moeten nodig wat wegbrengen. En daar zitten ze te tollen, te knikkeren, die kinderen van toen. Misschien mag je wel even meedoen. Misschien mag je leren hoepelen. Daar zit vast een voorname vrouw, zij heeft zulke prachtige kleding aan, je kunt het wel zien aan die man ook, met zijn hoge hoed. He, dat is lekker warm, ja, daar staan ze riet te stoken, en je schrikt op want er wordt een dronkaard het cafe uitgeknikkerd en aan de overkant hebben ze een echtelijke twist. Kaneelstokken, kaneelkussentjes, dropjes, marsepein kan je bij Kaatje Kaneel kopen.

Kom het beleven, dat Zwaluwe van 1900.
Graag tot zaterdag 23 en zondag 24 juni 2018

Bron foto’s: Heemkundekring, Leen ten Haaf.
tekst: Lucienne Vos